Kazan-İslam İşbirliği Teşkilatı 2022 Uluslar arası Gençlik Başkenti Programı Sona Erdi.
ICYF Başkanı Ayhan: “Geleceğin Liderlerini Keşfediyoruz”
Kazan-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başkenti 2022 Uluslar arası Programı dün (15 Aralık) düzenlenen etkinliklerle son buldu. Yıl boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle ilgili değerlendirmelerde bulunan İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan, programların yüzlerce yetenekli genci belirlediğini ve pek çok olağanüstü yeteneğe sahip geleceğin liderlerini keşfetmelerine yardımcı olduğunu söyledi.
İİT Gençlik Başkenti 2022 yılında Tataristan’ın başkenti Kazan olarak seçildi. Yıl boyunca Kazan’da 40’tan fazla ülkeden bakanlar, milletvekilleri, gençlik politikalarıyla ilgilenen uluslararası örgütlerin temsilcileri, kanaat önderleri, genç girişimciler ve bilim camiasının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişinin katılımıyla bir dizi etkinlik düzenlendi. ICYF tarafından düzenlenen etkinliklerde “Gençlerin fırsat eşitliği”, “kültürlerarası diyalog” ve “gençlik göçü” gibi birçok konu ele alındı. Kazan-İİT Gençlik Başkenti 2022 Uluslararası Programı, dün (15 Aralık) Kazan’da düzenlenen etkinliklerle son buldu.
Cumhubaşkanı Minnihanov ile görüşme
ICYF Başkanı Taha Ayhan, Kazan-İİT Gençlik Başkenti 2022 Uluslararası Programı’na verdiği destekten dolayı teşekkürlerini iletmek üzere önce Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile görüştü. Hükümet Evi’nde gerçekleşen görüşmede Tataristan Başbakanı Leyla Fazleyeva ve Gençlik İşleri Bakanı Timur Süleymanov da katıldı. Görüşmede, İİT çerçevesinde daha fazla bağlantı kurma ve işbirliğini güçlendirme konuları ele alındı.
Ardından Tatmedia’da düzenlenen basın toplantısına katılan ICYF Başkanı Taha Ayhan, Kazan’ın gençlik başkenti seçilmesinde Tataristan topraklarında 1100 yıl önce İslam’ın kabul edilmiş olmasının Türk ve Tatar halklarını birleştirmesinin önemli bir rolü olduğunu belirtti.
Yıl boyunca gençleri, politikacıları, uluslararası kuruluşları, genç liderleri ve farklı alanlardaki uzmanları deneyimlerini paylaşmak üzere bir araya getiren benzersiz bir platform oluşturulduğunu ve oldukça başarılı bir organizasyonlar gerçekleştirildiğini vurgulayan Ayhan, “Gösterdiğimiz çaba sadece İİT üye ülkeleri toplumları değil, tüm dünya Müslümanları ile Rusya Müslümanlarını daha da yakınlaştıracaktır.” dedi.
70’den fazla ülkeden binlerce kişi katıldı
Yıl boyunca düzenlenen etkinliklere 70'den fazla ülkeden bakanlar, uluslararası kuruluş temsilcileri, genç girişimciler, kültür, sanat ve bilim alanından binlerce kişinin katıldığını anlatan Ayhan, “Küresel ihtiyaçlara yanıt olarak gençlerin gündeme nasıl etkin ve anlamlı bir şekilde katılabilecekleri konusunda fikir alışverişinde bulunmalarına önem veriyoruz. Bu program, yakında dünya genç nüfusunun üçte birini oluşturacak olan Müslüman gençlerin zengin miraslarını ve kültürlerini küresel bir perspektiften birbirleriyle paylaşmaları için vazgeçilmez bir fırsat yaratmıştır” diye konuştu.
“Geleceğin liderleri keşfediliyor”
Kazan-İİT Gençlik Başkenti programlarının Müslüman topluluklardan gençlere kendi potansiyellerini keşfetme, fikir ve projeleri için destek kazanma, topluluklarına ve dünyaya fayda sağlayan uzun süreli ortaklıklar kurma fırsatları sağladığına dikkati çeken Ayhan, "Birçok heyecan verici, seçkin programı ve projesi olan Kazan-İİT Gençlik Başkenti 2022'nin tüm amaç ve hedeflerine gururla ulaştığını teyit etmekten mutluluk duyuyoruz." dedi.
Ayhan, programların yüzlerce yetenekli genci belirlediğini ve pek çok olağanüstü yeteneğe sahip geleceğin liderlerini keşfetmelerine yardımcı olduğunu kaydetti.
Ayhan, etkinlikler kapsamında düzenlenen Kazan Küresel Gençlik Zirvesi’nde karar alıcıların, sivil toplum temsilcilerinin ve gençlik liderlerinin bir araya gelerek "daha iyi, daha mutlu ve daha güvenli gençlik" politikalarını tartıştığı ve deneyimlerini paylaştığı değerli bir platform olduğunu aktararak, zirvenin fırsat eşitsizliği, göç ve kültürlerarası diyalog gibi konularda ortak yol haritaları belirleme çabalarını artırdığını ifade etti.
“Gençler sosyal ve ekonomik kalkınma için olmazsa olmaz”
ICYF olarak gençlerin gelecekleri için karar alma süreçlerine dahil olmalarının, uluslararası kuruluşlar ve hükümetlerle iş birliklerini artırmanın önemli olduğunu vurgulayan Ayhan, “Ülkelerin ilerlemesinde temel rol oynayan gençlerin kapasitelerinin geliştirilmesinin sosyal ve ekonomik kalkınma için olmazsa olmaz olduğuna inanıyoruz” dedi.
Tataristan Gençlik İşleri Bakanı Timur Süleymanov ise yapılan etkinliklerin, diğer ülkelerden gençlerin birbirleriyle tanışmalarına fırsat sağladığını belirterek, “Bu yılın mirası, çeşitli alanlarda uluslararası gençlik işbirliğine yönelik uzun vadeli bir program olacaktır” dedi.
Gençlik Liderleri Ödülleri Sahiplerini Buldu
Kazan-İİT Gençlik Başkenti 2022 uluslararası kapanış programı çerçevesinde akşam da IT Park’ta “2022 Gençlik Liderleri Ödülleri Töreni” düzenlendi.
ICYF ve Tataristan’ın yetkili kurumlarının birlikte organize ettiği etkinliklerde, Dünya Etnospor Konfederasyonu, İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ICESCO), İslam İşbirliği Teşkilatı Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi ortaklığıyla "2022 Gençlik Liderleri Ödülleri" sahiplerine verildi.
Renkli gösteriler ve şovlarla başlayan törende “Yılın Genç Araştırmacısı”,“Yılın Fotoğrafı Ödülü", "Yılın Influencerı", "Yılın Genç Sosyal Girişimcisi", "Yılın Kamu Diplomasi Projesi", "Yılın Etnosporcusu" ile "Yılın Genç İslam, Kültür ve Sanat Elçisi" ödülleri verildi.
“Yılın Genç Araştırmacısı” ödülüne Nijer’den Souley Kallo Moutari ve Türkiye’den Tuba Erkoç Baydar layık görüldü. Mountari ve Baydar’a ödülleri, Nijer Cumhuriyeti Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı Mamoudou Djibo ve Kazan Belediye Başkanı Ilsur Metshin tarafından takdim edildi.
“Yılın Fotoğrafçılığı” ödülünün sahibi ise Bangladeşli fotoğraf sanatçısı Md Nazmul Hasan Khan oldu. Dünyanın önde gelen basın yayın organlarında fotoğrafları yayınlanan Khan’a ödülü Rusya Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanı Airat Rinatovich Gatiyatov ile Libya Gençlik Bakanı Abdüllatif El Zani tarafından sunuldu.
“Yılın Influencerı” ödülüne ise facebook, instagram ve youtube’da milyonlarca takipçisi bulunan Cezayirli vahşi yaşam fotoğrafçısı ve vlogger Khoubaib Kouas layık görüldü. Kouas ödülünü Tataristan Başbakanı Leyla Fazleyeva ve Somali Gençlik ve Spor Bakanı Muhammed Bare Muhammed’in elinden aldı.
"Yılın Genç Sosyal Girişimcisi" ödülünün sahibi ise Azerbaycan’da“Free to travel” ve “BUTA Art & Sweets” projelerinin yazarı Sara Rajabli ile Burkina Faso’da “Mon bébé et Moi” projesi yazarı Abdoul Fataou Maiga oldu. Rajabli ve Maiga’ya ödülleri Mozambik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gençlik Politikası Danışmanı Dario Abdullah Kamal ve Tataristan Müftüsü Kamil Hazrat Samigullin tarafından verildi.
"Yılın Kamu Diplomasisi Projesi”nin kazananı ise Ürdün’den Rama Assaf oldu. Assaf ödülünü, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu Başkan Yardımcısı Taufik Lubis Tantan ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Genç Diplomatlar Konseyi Başkanı Konstantin Olegovich Kolpakov’un elinden aldı.
"Yılın Genç Etnosporcusu" ödülünün sahibi ise Tataristanlı sporcu, güreş dalında iki kez dünya şampiyonluğu kazanan Azat Nurmukhametov oldu. Nurmukhametov’a ödülü Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlarla Etkileşim ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Müdürü Ahmet Temurci ve ICYF Avrasya Bölgesel Merkezi Başkanı Elchin Askerov tarafından takdim edildi.
"Yılın Genç İslam Kültür ve Sanat Elçisi" ödülünü ise Endonezyalı genç sanatçı Ikhtiar Rinrin Tarapti oldu. Tarapti’ye ödülü Azerbaycan Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Indira Gadzhieva ile Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanlığı Özel Ödülü sahibi Tataristanlı sanatçı Elmir Nizamov tarafından sunuldu.
Tören sahne şovlarıyla son buldu.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı