Türkiye'den de gözlemlenebilen parçalı güneş tutulmasının izlendiği merkezlerden birisi de Ege Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi oldu.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleri ile fiziki ve teknolojik altyapısı yenilenerek güçlendirilen Ege Üniversitesi Gözlemevi Araştırma Merkezinde Parçalı Güneş Tutulması dolayısıyla özel bir etkinlik düzenledi. EÜ Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi teleskopları ile İzmir’in farklı okullardan gelen 250 ilk ve ortaöğretim öğrencisi gözlemevi alanında 4 farklı gözlem istasyonunda parçalı güneş tutulmasını izledi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi, bölgemizde astronomi ve uzay araştırmalarının yürütüldüğü önemli merkezlerden birisi. Son dönemde fiziki ve teknolojik altyapısını yenilediğimiz Gözlemevi, bilimi toplumla buluşturma misyonumuz doğrultusunda birbirinden önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bugün de önemli bir organizasyona imza attı. Türkiye'den de gözlemlenebilen parçalı güneş tutulmasının izlendiği merkezlerden birisi oldu. İzmir’imizin farklı okullardan gelen 250 ilk ve ortaöğretim öğrencisi bu tutulmayı merkezimizden izlediler. Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezimizde bilim insanlarımız genç ziyaretçilerimize çeşitli Astronomi deneyimlerini sunarken, büyük ilgi gören yılın ikinci ve son Güneş tutulmasına ilişkin etkileyici görüntüler elde ettiler. Böyle güzel bir organizasyonu gerçekleştiren Merkez Müdürümüz Doç. Dr. Hasan Ali Dal ve gözlemevi çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“4 farklı gözlem istasyonu kuruldu”
EÜ Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, öylesi bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Merkezimiz öncülüğünde, bilimi toplumla buluşturma misyonumuz doğrultusunda birbirinden farklı etkinlikler düzenliyoruz. Bu kapsamda da Ay'ın Güneş ve Dünya arasına girmesiyle oluşan parçalı Güneş tutulması için özel bir etkinlik düzenledik. İzmir’in farklı okullardan gelen ilk ve ortaöğretim öğrencisi gözlemevi alanında 4 farklı gözlem istasyonunda parçalı güneş tutulmasını izlediler. Canlı video yayını dışında gökyüzü tutkunlarına Türkiye’de ilk kez oluşturulan ve çok sayıda gözlemciye aynı anda gözlem yapabilme imkanı sağlayan bir optik düzenek sunduk” diye konuştu.
“Öğrenciler uygun teleskoplarla gözlem yaptırıldı”
Etkinlik boyunca EÜ Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal ve gözlemevi çalışanları rehberliğinde gökyüzü tutkunu ziyaretçilere Güneş gözlemine uygun teleskoplarla gözlem yaptırıldı. Ayrıca yılın ikinci ve son parçalı güneş tutulması canlı olarak video konferans ile de yayınlandı. Yılın ikinci ve son parçalı güneş tutulması Türkiye'nin yanı sıra, Irak, İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin'den gözlenebildi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.