Göz hekimlerine sanal gerçeklikle cerrahi simülasyon eğitimi verilecek
Türk göz doktorlarını temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği 56’ncı Ulusal Kongresi’nde göz doktorlarına sanal gerçeklikle cerrahi simülasyon eğitimi verecek.
Türkiye’de 1928 yılında kurulan ülkemizin en köklü derneklerinden Türk Oftalmoloji Derneği, okuldan mezun oldukları andan itibaren göz doktorlarının mesleki bilgi, beceri ve tecrübelerini artırmaya yönelik etkinlikler ve eğitim faaliyetleri düzenliyor.
Türk Oftalmoloji Derneği tarafından 2-6 Kasım 2022 tarihleri arasında Türk Oftalmoloji Derneği Diyarbakır Şubesi katkılarıyla Antalya’da düzenlenecek, göz hastalıkları ve göz sağlığı alanında ülkemizdeki en kapsamlı ve önemli etkinlik olan TOD 56’ncı Ulusal Kongre’ye, yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık bin 500 göz uzmanı, 681 yerli ve 29 yabancı konuşmacı yanı sıra 78 firma, 350 firma temsilcisinin katılması planlanıyor.
Gerçeğe yakın ameliyat deneyimi
Türkiye Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, Eyesi Surgical simülasyonun doktorlara gerçeğe yakın bir ameliyat deneyimi imkanı verdiğini belirterek “Göz içi cerrahi eğitimi için üst düzey bir sanal gerçeklik simülatörümüz var. Eyesi platformuna, katarakt ve vitreoretinal cerrahi için yeni ara yüzler eklemek mümkün. Eğitimlerde, temel beceri eğitiminden cerrahi prosedürlere ve komplikasyon yönetimine kadar farklı eğitim modülleri var. Bu eğitim cerrahi adımların eğitimi için sürükleyici bir ortam sağlıyor. Simülatörün ameliyathane mikroskobu sayesinde doktorlar, gerçekçi cerrahi aletlerle çalışırken sanal cerrahi alanını yüksek çözünürlükte görüyor. Tıpkı gerçek ameliyatta olduğu gibi, gereksiz yara stresini, viskoelastik kaybını veya azalmış kırmızı refleksi önlemek için dikkatli alet hareketleri gerekiyor. Gerçek zamanlı olarak doku ile etkileşimin son derece gerçekçi simülasyonu, kursiyerlerin cerrahi deneyimini artırıyor.” dedi.
Pandemide duran eğitimler yeniden başladı
Simulasyon eğitimlerinin 2015 yılında başladığını ve o tarihten pandemi dönemine kadar aralıksız devam ettiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ziya Kapran, Eye-Si simülatör cihazının ise 2019 yılından itibaren Türk Oftalmoloji Derneği Eğitim Merkezi’nin bulunduğu İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa şubelerinde kullanıldığını belirtti. Kapran şöyle devam etti: “Pandemi döneminde simülasyon eğitimlerine 6 ay süre ile ara verilmek zorunda kaldık. Pandemi döneminde asistan eğitimleri aksadı ve simülasyon cihazına talep arttı. 2020 Eylül ayında TODEM’ler yeniden açıldıktan sonra eğitimler devam etti. Simülasyon eğitimine verilen 6 aylık zorunlu araya rağmen 2020 yılında TODEM Ankara, TODEM İzmir ve TODEM İstanbul eğitim merkezlerinde toplam 132 hekim simülasyon eğitimi aldı. Bu yılki TOD Ulusal Kongresi’nde de simülasyon eğitimlerine devam edeceğiz. Bu eğitimlerle birlikte 2015 yılından bu güne toplamda 900 göz doktoruna bu eğitimi vermiş olacağız.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.